Cursus keuren krachtstroom arbeidsmiddelen en lasapparaten

Ik wil mij DIRECT inschrijven

Cursusprogramma

Elektrische arbeidsmiddelen waarmee gewerkt wordt moeten regelmatig gekeurd worden, dit geldt ook voor driefasen (krachtstroom) gereedschappen met stekker en op de installatie vast aangesloten 400V arbeidsmiddelen. Deze arbeidsmiddelen zijn veelal iets complexer om te keuren door het gebruik van verloopsnoeren en aardlekstroomtangen of 3-fasen lekstroomadapters, welke vrijwel altijd nodig zijn voor krachtstroom arbeidsmiddelen. 

Het doel van deze gevorderdencursus, is het leren testen en meten van 400V elektrische arbeidsmiddelen zoals:

 • hout- en metaalbewerkingsmachines
 • stationaire machines
 • verdeelkasten & aardlekschakelaars
 • draagbare aggregaten
 • CNC gestuurde arbeidsmiddelen

Maar ook lasapparaten komen uitgebreid aan bod. Wist u dat lasapparaten tegenwoordig zijn uitgesloten in de NEN 3140 norm? Voor het keuren van lasapparaten wordt gebruik gemaakt van de internationale norm NEN-EN-IEC 60974-4. Deze loopt als rode draad door onze cursus.

Deze gevorderdencursus is bedoeld voor reeds opgeleide of ervaren interne en externe keurmeesters. Na het doorlopen van deze training, waarbij praktijkoefeningen centraal staan, is de cursist deskundig voor het keuren van krachtstroom arbeidsmiddelen en lasapparaten volgens Arbowetgeving. De cursist mag zich tevens Voldoende Onderricht Persoon (VOP) noemen.

Tools / Lesmateriaal
Elke cursist ontvangt lesmateriaal op een USB-stick met handige bestanden zoals registratieformulieren en korte instructievideo’s voor het keuren van 400V krachstroom arbeidsmiddelen, aardlekschakelaars en lasapparaten. Compleet en goed lesmateriaal maakt het volgen van de cursus aangenamer. Eigen Keurmeester gaat zorgvuldig om met het lesmateriaal. Daarnaast ontvangt elke cursist tijdens de keurmeester training handige hulpmiddelen zoals een NEN 3140 meetwaardenkaart en het 'handboek keuren van lasapparaten conform NEN-EN-IEC 60974-4'. Zo kunt u na afloop van de cursus direct aan de slag als bijgeschoolde keurmeester.

Dinsdag 11 juni 2024

Cursusduur: 1 dag
Tijden: 09:00 - 16:30 uur
Locatie: Hapert
Kosten: € 275,- per persoon exclusief btw

Inschrijven voor deze datum

Donderdag 18 juli 2024

Cursusduur: 1 dag
Tijden: 09:00 - 16:30 uur
Locatie: Hapert
Kosten: € 275,- per persoon exclusief btw

Inschrijven voor deze datum

Maandag 2 september 2024

Cursusduur: 1 dag
Tijden: 09:00 - 16:30 uur
Locatie: Hapert
Kosten: € 275,- per persoon exclusief btw

Inschrijven voor deze datum

Dinsdag 5 november 2024

Cursusduur: 1 dag
Tijden: 09:00 - 16:30 uur
Locatie: Hapert
Kosten: € 275,- per persoon exclusief btw

Inschrijven voor deze datum

Maandag 9 december 2024

Cursusduur: 1 dag
Tijden: 09:00 - 16:30 uur
Locatie: Hapert
Kosten: € 275,- per persoon exclusief btw

Inschrijven voor deze datum
Tijdens deze gevorderdencursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wetgeving: Arbobesluit
 • Normen: NEN 3140, EN 50110, IEC 60974-4
 • Keuren van 3-fasen krachtstroomapparaten
 • Keuren van 3-fasen verlengsnoeren
 • Keuren van zwerfkasten en aardlekschakelaars
 • Keuren van lasapparaten
 • 3-fasen reële lekstroommetingen
 • Gebruik van diverse testers en accessoires
 • Registratie van de keuringen

Test- en meetinstrumenten
Indien gewenst, kunt u uw eigen apparatentester en testaccessoires meenemen naar de cursus. Maar het is geen enkel probleem als u (tijdelijk) niet in het bezit bent van een apparatentester. U kunt er dan gewoon één van ons gebruiken. Wanneer u overweegt om een nieuwe apparatentester of aanvullende accessoires aan te schaffen dan verwijzen we u graag naar de website Eigentester.nl. Eigen Tester is onderdeel van Eigen Keurmeester, voor hoogwaardige apparatuur en een eerlijk advies bij uw aankoop.

 TIP 
Bij aanschaf van een apparatentester in combinatie met deelname aan een van onze keurmeestertrainingen, kunnen wij u korting op het geheel bieden.

Cursusduur
De cursus keurmeester krachtstroom arbeidsmiddelen en lasapparaten duurt één dag en bestaat uit voornamelijk praktijkoefeningen en uitleg. Lunch, koffie, thee en diverse frisdranken zijn inbegrepen. De cursus start om 09:00 uur en zal rond 16:30 uur eindigen.

Datum
Indien de gewenste datum niet tussen ons overzicht staat voor individuele deelname, neem met ons contact op. Wij kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn, indien er meerdere deelnemers zijn kunnen wij een op maat training verzorgen op de door u gewenste dag en tijdstip. De minimale deelname hiervan is vijf cursisten.

Locatie
Hapert (NB) of incompany in heel Nederland en België.

Kosten
De kosten van de cursus keurmeester krachtstroom arbeidsmiddelen en lasapparaten bedragen € 275,- per persoon exclusief btw. U hoeft de cursus pas achteraf te betalen.

Wanneer u zich inschrijft met één of meerdere collega’s, die tegelijkertijd deel nemen aan dezelfde cursus op dezelfde datum, dan kunt u profiteren van onze staffelkortingen:

 • 2 cursisten = € 10,- korting per persoon exclusief btw
 • 3 cursisten = € 20,- korting per persoon exclusief btw
 • 4 cursisten of meer = € 30,- korting per persoon exclusief btw
direct inschrijven

Incompany cursus
Wilt u binnen uw organisatie met vijf of meer medewerkers deelnemen aan de cursus? Op verzoek is het mogelijk om deze cursus incompany te verzorgen in heel Nederland en België. Op speciaal verzoek kan zelfs een 1 op 1 maatwerkcursus verzorgd worden of begeleiding tijdens het keuren in de praktijk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en wij informeren u graag over de mogelijkheden en de kosten.

Herhalingscursus
Eigen Keurmeester hanteert een geldigheid van vijf jaar op het certificaat keurmeester van elektrische arbeidsmiddelen. De NEN 3140 norm vermeldt dat een gespecialiseerde keurmeester (Voldoende Onderrichte Persoon) periodiek moet worden geïnstrueerd. De norm adviseert om dit ten minste eenmaal per vijf jaar te doen. Wij verplichten onze cursisten niet om periodiek dezelfde training te volgen. Zo bestaat de mogelijheid om deel te nemen aan de gevorderdencursus 'krachtstroom arbeidsmiddelen en lasapparaten keuren'.

Wij bieden  ook diversen herhalingscursussen aan op onze website voor Keurmeesters. (Deelname aan deze herhalingscursus kan na het overleggen van een eerder behaald keurmeestercertificaat)
Voor abonnees op onze nieuwsbrief, bieden wij periodiek bijscholingsbijeenkomsten aan ter borging van de wettelijk vereiste deskundigheid en als alternatief op een herhalingscursus.

Toelating
Deze cursus is een losse module ter aanvulling op de NEN3140 basiscursus en kan gezien worden als gevorderde cursus voor bestaande keurmeesters.

Tegemoetkoming in de studiekosten
Het is zeker de moeite waard om te bekijken of u in aanmerking komt voor een van onderstaande tegemoetkomingen in de studiekosten:

 • Wij Techniek: opleidingsvouchers tot maximaal € 1500.- per werknemer per jaar. Kijk op www.wij-techniek.nl voor meer informatie. Alle keurmeestercursussen van Eigen Keurmeester zijn goedgekeurd en staan in het cursusaanbod op de website van Wij Techniek 
  Stichting OOM Organisatie Metaalbewerking: tegemoetkoming tot 50 % van de scholingskosten, kijk voor meer informatie op www.oom.nl

Schrijf u direct in voor de cursus en word keurmeester lasapparaten en driefasen arbeidsmiddelen!

direct inschrijven
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten en ons cursusaanbod?

Eigen Keurmeester