Cursus keurmeester elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140

Ik wil mij DIRECT inschrijven

Cursusprogramma NEN 3140

Een veilige werkomgeving is van groot belang voor uw bedrijf en uw personeel. De elektrische arbeidsmiddelen waarmee gewerkt wordt moeten regelmatig gekeurd en gecontroleerd worden. Deze NEN 3140 cursus is bedoeld voor interne en externe keurmeesters van elektrische arbeidsmiddelen. De eisen rondom de meest recente NEN 3140 norm, worden tijdens deze praktijkgerichte dag behandeld. Na het doorlopen van deze training, waarbij theorie- en praktijkoefeningen elkaar afwisselen, is de cursist deskundig keurmeester volgens Arbowetgeving en tevens een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) volgens de NEN 3140 en EN 50110.

Het doel van de NEN 3140 cursus, is het leren inspecteren en beproeven van elektrische arbeidsmiddelen zoals:

 • Gereedschappen
 • kantoorapparatuur
 • verlengsnoeren & kabelhaspels
 • gevoelige elektrische apparaten
 • labapparatuur & witgoedapparatuur
 • apparatuur met verwarmingselementen

Bewijs van deskundigheid
De cursist ontvangt een bewijs van deskundigheid, na het succesvol afronden van een theorietoets en praktijkhandelingen. Dit bewijs heeft een geldigheid van maximaal vijf jaar volgens de NEN 3140 en EN 50110 normen. Dit staat ook op onze certificaten vermeld. Het bewijs is geldig in Nederland en België.

Tools / Lesmateriaal
Elke cursist ontvangt lesmateriaal op een USB-stick met handige bestanden zoals registratieformulieren en korte instructievideo’s voor het keuren van elektrische arbeidsmiddelen. Compleet en goed lesmateriaal maakt het volgen van de cursus aangenamer. Eigen Keurmeester gaat zorgvuldig om met het lesmateriaal. Daarnaast ontvangt elke cursist tijdens de NEN 3140 keurmeester training handige hulpmiddelen zoals een NEN 3140 meetwaardenkaart. Zo kunt u na afloop van de cursus direct aan de slag als deskundig keurmeester van elektrische arbeidsmiddelen.

Indien gewenst, kunt u uw eigen apparatentester meenemen naar de cursus. Maar het is geen enkel probleem als u (nog) niet in het bezit bent van een apparatentester. U kunt er dan gewoon één van ons gebruiken. Wanneer u overweegt om een apparatentester aan te schaffen dan verwijzen we u graag naar de website EigenTester.nl. Eigen Tester is onderdeel van Eigen Keurmeester, voor hoogwaardige apparatuur en een eerlijk advies bij uw aankoop.

 TIP 
Bij aanschaf van een apparatentester in combinatie met deelname aan een van onze keurmeestertrainingen, kunnen wij u korting op het geheel bieden.

Cursus keuren elektrisch gereedschap
Tijdens deze NEN 3140 cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wetgeving: Arbobesluit
 • Normen: NEN 3140, EN 50110
 • Visuele inspectie en beproeving 
 • Gebruik van diverse apparatentesters
 • Registratie van de keuringen
 • Eenvoudige reparaties aan de elektrische arbeidsmiddelen

Cursusduur

De cursus NEN 3140 keurmeester elektrische arbeidsmiddelen duurt één dag en bestaat uit een dagdeel theorie en een dagdeel praktijkoefeningen. Een lunch is inbegrepen en koffie, thee en diverse frisdranken gedurende de cursusdag. De dag start om 09:00 uur en zal rond 16:30 uur eindigen.

Datum

Indien de gewenste datum niet tussen ons overzicht staat voor individuele deelname, neem met ons contact op. Wij kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn, indien er meerdere deelnemers zijn kunnen wij een op maat training verzorgen op de door u gewenste dag en tijdstip. De minimale deelname hiervan is vijf cursisten.

Locatie
Hapert (NB) of incompany in heel Nederland en België.

Kosten
De kosten van de NEN 3140 cursus keurmeester elektrische arbeidsmiddelen bedragen € 275,- per persoon exclusief btw. U hoeft de cursus pas achteraf te betalen.

Wanneer u zich inschrijft met één of meerdere collega’s, die tegelijkertijd deel nemen aan dezelfde cursus op dezelfde datum, dan kunt u profiteren van onze staffelkortingen:

 • 2 cursisten = € 10,- korting per persoon exclusief btw
 • 3 cursisten = € 20,- korting per persoon exclusief btw
 • 4 cursisten of meer = € 30,- korting per persoon exclusief btw
direct inschrijven

Incompany cursus
Wilt u binnen uw organisatie met vijf of meer medewerkers deelnemen aan de NEN 3140 cursus? Op verzoek is het mogelijk om deze cursus incompany te verzorgen in heel Nederland en België. Op speciaal verzoek kan zelfs een 1 op 1 maatwerkcursus verzorgd worden of begeleiding tijdens het keuren in de praktijk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en wij informeren u graag over de mogelijkheden en de kosten.

Herhalingscursus
Eigen Keurmeester hanteert een geldigheid van vijf jaar op het certificaat keurmeester van elektrische arbeidsmiddelen. De NEN 3140 norm vermeldt dat een gespecialiseerde keurmeester (Voldoende Onderrichte Persoon) periodiek moet worden geïnstrueerd. De norm adviseert om dit ten minste eenmaal per vijf jaar te doen. Wij verplichten onze cursisten niet om periodiek dezelfde training te volgen. Zo bestaat de mogelijheid om deel te nemen aan de gevorderdencursus 'krachtstroom arbeidsmiddelen en lasapparaten keuren'

Wij bieden  ook herhalingscursussen aan op onze website voor Keurmeesters. (Deelname aan deze herhalingscursus kan na het overleggen van een eerder behaald keurmeestercertificaat)
Voor abonnees op onze nieuwsbrief, bieden wij periodiek bijscholingsbijeenkomsten aan ter borging van de wettelijk vereiste deskundigheid en als alternatief op een herhalingscursus.

Toelating
Geen specifieke vooropleiding vereist. Het is aan te raden dat de cursist technisch inzicht heeft.

Tegemoetkoming in de studiekosten
Het is zeker de moeite waard om te bekijken of u in aanmerking komt voor een van onderstaande tegemoetkomingen in de studiekosten:

 • Wij Techniek: opleidingsvouchers tot maximaal € 1500.- per werknemer per jaar. Kijk op www.wij-techniek.nl voor meer informatie. Alle keurmeestercursussen van Eigen Keurmeester zijn goedgekeurd en staan in het cursusaanbod op de website van Wij Techniek 
 • Stichting OOM Organisatie Metaalbewerking: tegemoetkoming tot 50 % van de scholingskosten, kijk voor meer informatie op www.oom.nl

Schrijf u direct in voor de NEN 3140 cursus en word keurmeester elektrische arbeidsmiddelen!

direct inschrijven
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten en ons cursusaanbod?

Eigen Keurmeester