Planmatig tijd besparen? Keur dan uw (elektrische) apparatuur en gereedschappen in fases! 

Het is voor ieder vakgebied natuurlijk verschillend, maar in veel branches wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van (elektrische) apparatuur en gereedschappen. En deze apparatuur dient tijdig gekeurd te worden. Niet alleen voor de veiligheid van uzelf, maar ook voor de veiligheid van uw collega’s. Aan het keuren van apparatuur heeft een bedrijf vaak een hele kluif. Vandaar onze tip; keur niet alles tegelijk, maar in fases.

Creëer overzicht
Liever niet al uw apparatuur tegelijk keuren? Dat is zeer begrijpelijk! Keuren in fases is in dat geval een goede optie. Op deze manier kunt u geheel naar eigen inzicht de keuringen inplannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderverdelen per bus of per afdeling.

Daarnaast rest er dan nog de vraag; hoe vaak dient mijn apparatuur gekeurd te worden? Wanneer u bijvoorbeeld apparatuur heeft dat niet vaak wordt gebruikt, dan mag dat in sommige gevallen ook één keer in de twee jaar worden gekeurd. Dit geldt zelfs voor VCA keuringen.

Hieronder hebben we daarvoor een handig rekenvoorbeeld uitgewerkt:
Een boormachine in de fabriek die dagelijks gebruikt kan worden kunt u berekenen als volgt: 10 + 10 + 10 + 10 punten volgens de tabel, komt uit op 40 punten. Één keer per jaar keuren is volgens de grafiek voldoende. Dit geldt dan ook voor de meeste gereedschappen in werkplaatsen, werkbussen en op de bouw.

Een ander voorbeeld; een verlengsnoer op kantoor welke ook dagelijks gebruikt wordt. 10 + 10 + 0 + 0 punten is 20 punten en komt uit op één keer per 2,5 jaar keuren. Dit geldt overigens ook voor de meeste arbeidsmiddelen op kantoor.

De rekentool (inspectie-interval) bekijken? Klik dan hier.

Toe te passen als argumentatie
Voor het gemak kan er bijvoorbeeld worden gekozen om het ene jaar alles te keuren en het daarop volgende jaar enkel de gereedschappen met een hoger risico. Tevens mag de berekening worden gebruikt als argumentatie om af te wijken van het standaard jaarlijkse keuringsmoment (die door VCA gecertificeerde bedrijven wordt gehanteerd).

Wilt u advies over de keuringsmomenten voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

terug naar overzicht

Even the all-powerful Pointing has no control about the blind

direct contact
direct inschrijven
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten en ons cursusaanbod?

Eigen Keurmeester